Γιατί θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς τις μεταχειρισμένες παγωτομηχανές.

 

Για όσους δε με γνωρίζουν, ας κάνω μια μικρή σύσταση.. Ονομάζομαι Νίκος και έχω ένα καφέ-κρεπερί-αναψυκτήριο στην Θάσο. Το κατάστημα το έχω από το 2014 και χρόνο με τον χρόνο το αναβαθμίζω με νέα προϊόντα, άλλες γεύσεις,κτλ.

Το 2015, εν μέσω capital controls, αποφασίζω να βάλω μια παγωτομηχανή για soft παγωτό στο κατάστημά μου. Αρχικά αναζήτησα για ενοικίαση παγωτομηχανής , όμως οι ενοικιάσεις παγωτομηχανών γρήγορα έφυγαν από το μυαλό μου καθώς το κόστος ήταν εξωφρενικό. Για μερικούς μήνες μου ζητούσαν από 700€ έως 1500€ (ανάλογα την εταιρεία) για να μου νοικιάσουν μια παγωτομηχανή και μετά να την επιστρέψω στο τέλος της σεζόν. Επιπλέον θα έπρεπε να αγοράζω α’ ύλες και συγκεκριμένα μείγμα παγωτού soft από αυτήν την εταιρεία.

Σκεπτόμενος λογικά, εάν νοίκιαζα τη παγωτομηχανή για 2 σεζόν, τα χρήματα θα έφταναν για να αγοράσω μια δική μου, καινούργια παγωτομηχανή. Με το σκεπτικό αυτό και με το ότι στην ενοικίαση σου φέρνουν μεταχειρισμένη παγωτομηχανή (και εσύ χρεώνεσαι όλο το κόστος για συντήρηση, service, τεχνικούς όταν βγάζει πρόβλημα,κτλ) αποφάσισα να αναζητήσω μια παγωτομηχανή soft μεταχειρισμένη.

Οι μεταχειρισμένες παγωτομηχανές, για 2 γεύσεις και ανάμεικτο είχαν κοστολόγιο από περίπου 1500€ και ανέβαιναν, ανάλογα το μοντέλο της κάθε μηχανής.

Για επαγγελματική παγωτομηχανή, το κόστος ήταν φυσικά αποδεκτό.

Αναζήτησα μια μεταχειρισμένη παγωτομηχανή, σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και με λίγη χρήση. Βρήκα μια μεταχειρισμένη παγωτομηχανή στη Θεσσαλονίκη και πήγα άμεσα να την δω από κοντά.

Πραγματικά ήταν σαν καινούργια. Δίχως εξωτερικές ζημιές, μέσα πεντακάθαρη και τα εξαρτήματά της σε άριστη κατάσταση. Δυστυχώς δε μπόρεσε να την ελέγξει ο τεχνικός που είχα μαζί μου γιατί δεν είχε ρεύμα η αποθήκη που είχαμε πάει να την δούμε – έτσι δε μπορέσαμε να τη βάλουμε και σε λειτουργία.

Καθώς βιαζόμουν και η σεζόν ήταν στο peak της, αγόρασα την μηχανή που την βρήκα στις μεταχειρισμένες παγωτομηχανές χρυσή ευκαιρία, στην γνωστή ιστοσελίδα, την φόρτωσα στο φορτηγό μου και πήρα τον δρόμο της επιστροφής για την Θάσο.

Μόλις φτάσαμε το απόγευμα, μαζί με τον τεχνικό μου συνδέσαμε τη παγωτομηχανή και την αφήσαμε μερικές ώρες να «κάτσει» καθώς από το κούνημα τα υγρά της είχαν μετακινηθεί.

Το άλλο πρωί αφού φτιάξαμε τα μείγματα παγωτού, βάλαμε τη παγωτομηχανή σε λειτουργία και τότε ξεκινάει η οδύσσειά μας..

Αντί για παγωτό βγαίνει γράσο από τους κυλίνδρους – κάτι τελείως πρωτόγνωρο ακόμα και για τον έμπειρο τεχνικό μου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο θόρυβος που έκανε η παγωτομηχανή όταν δούλευε ήταν περισσότερος ακόμα και από μηχανή τρακτέρ!

Αμέσως ο νους μου πήγε στο χειρότερο δυνατό σενάριο: Ότι αγόρασα μια επαγγελματική μεταχειρισμένη παγωτομηχανή και μόλις πέταξα τα λεφτά μου.

Ο τεχνικός μου μετά από αρκετό κόπο κατάφερε να κάνει την παγωτομηχανή να δουλεύει, όμως το παγωτό που έβγαζε ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας για να το σερβίρουμε στους πελάτες μας. Ένα παγωτό που έλιωνε αμέσως(έβγαινε σχεδόν λιωμένο από τη μηχανή) και που η κατάσταση δε διορθωνόταν με τίποτα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κομπρέσσορας για τη ψύξη στο ψυγείο(εκεί που συντηρείτε το μείγμα πριν γίνει παγωτό) ήταν χαλασμένος και το παγωτό χαλούσε μέσα σε 3 ώρες! Κόστος αλλαγής κομπρέσσορα: 550€ + το κόστος του τεχνικού που το γλύτωσα καθώς ο τεχνικός είναι πολύ καλός φίλος..

Συνολικά η παγωτομηχανή μου κόστισε πάνω από 4000€ με τα σέρβις της και τα ανταλλακτικά. Δυστυχώς, ο χρόνος που χάσαμε για να την επισκευάζουμε και οι πελάτες που διώχναμε που δε μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε, ήταν η μεγαλύτερη χασούρα και το κόστος αυτών δε μετριέται δυστυχώς..

Για να μην τραβήξω και φέτος τα ίδια, αγόρασα μια καινούργια επαγγελματική παγωτομηχανή από την εταιρεία frozenbar που αυτοδιαφημίζεται ως η νο1 εταιρεία στις παγωτομηχανές με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ελπίζω η καινούργια μου εμπειρία με μια καινούργια παγωτομηχανή αυτή τη φορά, να είναι πολύ πιο ευχάριστη και το σημαντικότερο, επιτέλους επικερδής για το κατάστημά μας.

Εάν θέλετε να έχετε την ηρεμία σας και να μην έχετε τον τεχνικό σας κάθε 2-3 ημέρες στο κατάστημά σας – και να διώχνετε πελάτες – προτιμήστε μια καινούργια παγωτομηχανή, έναντι μιας μεταχειρισμένης. Οι μεταχειρισμένες παγωτομηχανές, όσο καλές και να φαίνονται εξωτερικά ή ακόμα και εσωτερικά, δε μπορείτε να γνωρίζετε τι χρήση έχει γίνει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και πόσο καταπονημένη είναι μια παγωτομηχανή.

Το κόστος απόκτησης μιας παγωτομηχανής είναι αρκετά μικρό και η διαφορά με μια μεταχειρισμένη πολύ μικρό – ειδικά εάν βάλετε παραμέτρους όπως οι βλάβες που θα συναντήσετε, τα κόστη ανταλλακτικών, κτλ.