Κάποτε το τι μπορούσες να πάρεις μαζί σου στις βαλίτσες σου όταν πετούσες με αεροπλάνο δεν αποτελούσε πρόβλημα: πέρα από κάποιες κραυγαλέες εξαιρέσεις, όπλα και εκρηκτικά για παράδειγμα, σχεδόν όλα επιτρέπονταν. Μετά όμως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις απόπειρες επιθέσεων που σημειωθήκαν τα τελευταία χρόνια, οι κανόνες ασφαλείας έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί και μάλιστα αλλάζουν συνεχώς για να «προλάβουν» τα νέα δεδομένα. Πλέον, η προετοιμασία των αποσκευών και ειδικά της χειραποσκευής, έχει γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για όσους δεν «πετούν» συχνά και άρα δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τους κανόνες ασφαλείας που επικρατούν στα αεροδρόμια.

Αν λοιπόν ετοιμάζεστε για αεροπορικό ταξίδι σύντομα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε το τι μπορείτε να έχετε στη βαλίτσα και τη χειραποσκευή σας. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τις αποσκευές.

Βαλίτσες

Οι κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για τις βαλίτσες που θα φορτωθούν στο «αμπάρι» του αεροπλάνου δεν είναι και πάρα πολύ αυστηροί. Γενικά, οι απαγορεύσεις αφορούν πράγματα που κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτόταν να κουβαλήσει μαζί του, όπως τοξικά απόβλητα κι εκρηκτικά. Το πρόβλημα δεν είναι τι ΔΕΝ μπορείτε να βάλετε στη βαλίτσα σας, αλλά είναι το ποια πράγματα δεν είναι καλή ιδέα να βάλετε εκεί.

Η βαλίτσα σας δεν θα ταξιδέψει μαζί σας. Θα είναι για πολλές ώρες μακριά από το βλέμμα και τη προσοχή σας. Η απώλεια βαλιτσών, η κακομεταχείριση από τους υπαλλήλους των αεροδρομίων ή ακόμη και το άνοιγμα τους, είναι σχετικά συχνά φαινόμενα. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην έχετε μέσα στη βαλίτσα σας αντικείμενα που τα έχετε απόλυτη ανάγκη, όπως φάρμακα, εύθραυστα αντικείμενα και ιδιαίτερα ακριβά πράγματα όπως, κοσμήματα laptops και κινητά. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα έχετε στη χειραποσκευή σας.

Χειραποσκευές

Στις χειραποσκευές τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά και υπάρχουν αρκετοί περιορισμού που αφορούν τα αντικείμενα που μπορείτε να έχετε μαζί σας. Κατ’ αρχάς, απαγορεύονται όλα τα αιχμηρά αντικείμενα και γενικά οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο. Το ίδιο ισχύει και για παιχνίδι ή ρέπλικες όπλων. Με άλλα λόγια, ξυραφάκια, σουγιάδες και νυχοκόπτες θα πρέπει να τοποθετούνται στη βαλίτσα.

Τα πιο συχνά προβλήματα όμως, προκύπτουν από τους περιορισμούς στα υγρά. Στη χειραποσκευή σας μπορείτε να έχετε μόνο υγρά και τζελ σε ειδικές διάφανες συσκευασίες η χωρητικότητα των οποίων δεν θα ξεπερνά τα 100 ml. Αυτό σημαίνει ότι πολλές συσκευασίες από καλλυντικά, κολόνιες και κρέμες απλά αποκλείονται. Αν κατά τον έλεγχο ασφαλείας διαπιστωθεί ότι η χειραποσκευή σας περιέχει συσκευασίες υγρών και τζελ που δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, θα σας ζητηθεί σε πρώτη φάση να τα τοποθετήσετε στη βαλίτσα σας. Αν την έχετε κάνει ήδη τσεκ ιν, τότε τα εν λόγω αντικείμενα απλά θα κατασχεθούν.

Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικές θήκες και συσκευασίες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας για ταξίδι, ενώ πολλά προϊόντα, όπως οδοντόπαστες και κρέμες, διατίθενται και σε ειδικές συσκευασίες ταξιδιού. Καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε για να μην έχετε προβλήματα.

Τέλος, απαγορεύεται να έχετε τη χειραποσκευή και αλκοόλ ή άλλα ποτά που δεν τα έχετε αγοράσει από τα duty free του αεροδρομίου.

Εδώ να πούμε ότι πρόσφατα έχουν μπει και περιορισμού που αφορούν laptops και smartphones, αλλά προς το παρών ισχύουν μόνο για πτήσεις από και προς ορισμένες χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής. Όπως και να έχει, επειδή όπως είπαμε και πριν οι κανόνες αλλάζουν συνέχεια και η άγνοια τους δεν αποτελεί «ελαφρυντικό», προτείνουμε να επικοινωνείτε με το αεροδρόμιο ή την εταιρεία σας πριν την πτήση και να ρωτήσετε για τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας σχετικά με τις αποσκευές.

Διαστάσεις αποσκευών

Ανάλογα τα αεροπορικά εισιτήρια που έχετε κάνει κράτηση – δηλαδή τον τύπο του εισιτηρίου και το κόστος του, αντίστοιχα θα έχετε τη δυνατότητα για κάποια χειραποσκευή περιορισμένων διαστάσεων. Συνήθως οι χειραποσκευές έχουν περιορισμό 8 ή 10kg καθώς και συγκεκριμένες διαστάσεις. Πέρα από τον περιορισμό στο εισιτήριο, οι διαστάσεις περιορίζονται και από κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Για παράδειγμα οι διαστάσεις χειραποσκευής ryanair είναι διαφορετικές απ’ότι οι διαστάσεις για τις χειραποσκευές της Astra Airlines στα μικρά αεροσκάφη της!

Αγορά αποσκευής

Εάν το εισιτήριό σας δεν έχει δωρεάν αποσκευή για το χώρο στο αμπάρι – παρά μόνο χειραποσκευή – τότε μπορείτε να αγοράσετε τη μεταφορά της αποσκευής σας online, με αρκετά χαμηλότερη χρέωση. Εάν κάνατε την αγορά του εισιτηρίου σας από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο, όπως την airtickets που είναι νο1 ταξιδωτικό γραφείο στην Ελλάδα, τότε μπορείτε online, μέσα από την ιστοσελίδα της airtickets να κάνετε κράτηση για την αποσκευή σας. Έτσι κερδίζετε και χρόνο αλλά και χρήμα καθώς οι τιμές στις online κρατήσεις αποσκευών είναι περίπου 50% κάτω σε σχέση με τις τιμές στο αεροδρόμιο!