Η σωστή και προσεγμένη παρουσία στο διαδίκτυο είναι πλέον απαραίτητη για όλες τις επιχειρήσεις, άσχετα από το προϊόν που πουλούν ή τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι  – άρα και υποψήφιοι πελάτες – χρησιμοποιούν αποκλειστικά το διαδίκτυο για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Για να εδραιώσει λοιπόν κάποιος, είτε επιχείρηση είτε ιδιώτης, την παρουσία του στο διαδίκτυο, θα χρειαστεί ένα site το οποίο για να δουλεύει σωστά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο χρειάζεται μία αξιόπιστη υπηρεσία web hosting.

Δεδομένου όμως ότι υπάρχουν πλέον πάρα πολλές επιχειρήσεις που προσφέρουν hosting άλλες δωρεάν και άλλες επι πληρωή, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό που κάνει έναν host πραγματικά καλό και αξιόπιστο.

Η κοινή λογική λοιπόν μας λέει πως μία επι εταιρεία που προσφέρει επί πληρωμή web hosting θα είναι πιο αξιόπιστη και θα παρέχει υψηλότερης ποιότητας υτπηρεσίες από μία εταιρεία δωρεάν hosting. Άρα το επι πληρωμή web hosting είναι η καλύτερη, αν όχι η μόνη, λύση για όσους θέλουν να τρέρχουν καλά τα site τους, σωστά;

Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Πολλές φορές, το δωρεάν web hosting προσφέρει την ίδια ασφάλεια, το ίδιο bandwidth και το ίδιο port speed με μία επί πληρωμή υπηρεσία hosting. Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στις δωρεάν και τις επι πληρωμή υπηρεσίες hosting είναι τα έξτρα χαρακτηρηστικά που προσφέρουν οι δεύτερες. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στο δίσκο του server, τη μεταφορά δεδομένων, περισσότερη και καλύτερη υποστήριξη scripting, τη δυνατότητα διατήρησης και χρήσης περισσότερων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κλπ

Αποθηκευτικός χώρος

Για μια μικρή επιχείρηση που δημιουργεί ένα νέο site, ή για ένα τυπικό site ή blog, ο αποθηκευτικός χώρος στο δίσκο του server και h μεταφορά δεδομένων που προσφέρονται από μια δωρεάν υπηρεσία web hosting είναι συνήθως επαρκής και κάτι παραπάνω. Χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος για να αναπτυχθεί μια ιστοσελίδα ή να μαζέψει τόσους επισκέπτες ώστε να εξαντληθούν τα όρια αποθήκευσης ή / και μεταφοράς δεδομένων που προσφέρει ένα δωρεάν web hosting πακέτο. Επιπλέον, οι περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες δίνουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν επί πληρωμή τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν αν προκύψει κάποια ανάγκη.  

Λογαριασμού email

Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται περισσότερους από 5 λογαριασμούς e-mail. Όσο περισσότερους λογαριασμούς έχετε, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώνετε στη διαχείρηση τους. Πολλοί πάροχοι δωρεάν web hosting προσφέρουν ψευδώνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ή e-mail forwarders) τα οποία δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ύπαρξης πολλών διαφορετικών διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά στην πραγματικότητα όλα τα αυτά τα emails κατευθύνονται σε έναν λογαριασμό, μέσω του οποίου γίνεται και η διαχείρηση τους.  

Scripting

Όσον αφορά την υποστήριξη scripting, αν τα αρχεία της ιστοσελίδα σα είναι απλά HTML και αρχεία εικόνας τότε απλά δεν χρειάζεστε υποστήριξη scripting, οπότε δεν χάνετε τίποτα με το να επιλέξετε μία δωρεάν υπηρεσία hosting. Μόνο αν έχετε ή σκοπεύετε να βάλετε στο site σας πιο σύνθετα και προηγμένα στοιχεία όπως καλάθι για ψώνια, σύστημα check out κλπ θα χρειαστείτε την υποστήριξη scripting που προσφέρουν τα πακέτα web hosting.

Πακέτα reseller hosting

Πέρα από τις κανονικές υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων – hosting, υπάρχουν και τα πακέτα μεταπωλητών – reseller hosting. Αυτά τα πακέτα και αυτές οι υπηρεσίες δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση σε κάποιον provider που παρέχει δωρεάν φιλοξενία. Έτσι, εάν στο μέλλον θα θέλετε να αναβαθμίσετε την ιστοσελίδα σας ή την επιχείρησή σας, θα πρέπει να αλλάξετε πάροχο. Οπότε καλό είναι εξ’αρχής να επιλέξετε ένα πακέτο webhosting επί πληρωμής ώστε να έχετε και ολες τις διαθέσιμες επιλογές αναβάθμισης.

Εν κατακλείδι, μόνο αν η ιστοσελίδα σας απαιτεί τα ειδικά χαρακτηριστικά που προσφέρονται από τις επί πληρωμή υπηρεσίες hosting θα πρέπει να στραφείτε σε αυτές, άσχετα από τον τύπο της ιστοσελίδας ή του site σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το δωρεάν hosting είναι μία παραπάνω από βιώσιμη εναλλακτική.